IZwahasnan

My Photo
Alhamdulillah saya seorang anak kepada ibu dan bapa saya, baru sahaja menjadi seorang isteri kepada sang suami dan sini hidup kami akan lengkap dengan seorang cahaya dari Allaha.w.t... yang bernama NUR DAMIA IMANI...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20110701

Percutian ke Pulau Mabul Hari pertama

7171

Hai u all semua
Hari ni wa rajin nak buat conteng kat sini...
Mana wa gi selama ini?
Lama tau 6hari 5malam kite orang kat pulau..

map
Sesape yang tak tau kat mane Pulau Mabul...kat ne.. ini lah dia di hujung sabah...

Pulau Mabul 2011
Ini keadaan pulaunye..tak besar pun..keliling pulau dalam 2.5km je

Pulau Mabul 2011
Kredit to google

Memang best n macam2 bende berlaku...
pengalaman ngeri..sedih..n best...
Mula2 sampai cuaca kurang baik...
ombak kuat n angin..nyeri tau perjalanan nak ke pulau mabul...
Tapi masa balik... alhamdulillah..
cantik sangat cuaca
panas terik lagi sampai muka berubah kulit...gelap muka ku..
tpi biasalahkan duduk pulau laut masin kan...
Pulau Mabul ni wa dah gi banyak kali dah...
masuk ni dah 4 kali dah...
Semua orang tanye tak bosan ke kat sana...?
Hme tempat best n aman nak bosan ape kan..seronok je..lupa lah kejap keadaan kat kl yang berserabut ni...

Pulau Mabul 2011

Pulau Mabul 2011
Sebelum naik flight sarapan dulu... kat flight mahal makanannya...

Hari pertama
Otw ke tawau dari atas flight lagi cuaca dah tak ok...awan berkepuk2 dan angin kuat... Sampai di tawau mendung sahaja cuacanye...Tpi kan korang nak tau tak...ini lah 1st time wa naik flight nyaris2 kene tinggal... nama dah kene panggil..malu sahaja tau...Lepas check in kite orang gi solat & mam dulu..itu yang leka sampai nak kene tinggal...Tepat jam 7.20 tayar kapal terbang tinggalkan lcct...

Pulau Mabul 2011

Dalam flight ape lagikan tidur lah..dah lah ken bangun pagi kul 5 gi lcct... Kite orang naik taxi je.. sebab tak de sesape nak hantar....
Kos taxi premiem RM110 dari puchong - lcct...

Pulau Mabul 2011
Keadaan di atas...mase ni dah nak landing dah...

Pulau Mabul 2011
Kat tawau ni banyak kelapa sawit...

Pulau Mabul 2011
Kawan-kawan yang lain...

Perjalanan makan masa 2jam 45 minit...lama 2..bosan tau...
Bile sampai je kat sana terus ambil beg n naik van.

Pulau Mabul 2011

Kos penginapan kite orang ini memang disediakan pengangkutan dari airport tawau ke jeti semporna untuk ke pulau mabul...
Perjalanan dari airport ke jeti 1 jam 30 minit...
Dari jeti semporna ke pulau mabul 1jam...
Lama kan tapi best...mencabar nak bot merentasi lautan yang dalam dan ombak yang kuat...

Pulau Mabul 2011

Sampai je kat sana jam 2 petang...terus cari bilik nak rehat penat wo...
Kali ni wa duduk tempat lain...tempat ni cantik tau...
makanannye halal dan cantik rumah ni...
Ini rumak tok penghilu pulau mabul ni...
Dia kaki memancing...
Rumah dia memang tempat menginap untuk kaki pancing...
Semua orang semenanjung yang nak memancing kat mabul datang tempat umah tok penghulu...
Nama umah tok penghulu ni YATI INN semperna nama isterinye...

Pulau Mabul 2011
Bilik kite orang...
Walau pun simple tapi best...sangat2...sejuk bile pagi...
Ini lah dikatakan bajet inn... hahhaaaa

Best sangat tempatnye...walaupun rumah kampung...
Izwa sebenarnye bukan dtg ber2 je..wa bawa kawan2 wa dtg mabul juga...kawan2 yang lain duduk kat tempat biasa...
Nama tempat 2 scubajeffsipadan
Pasal makan pula memang sedap sangat... resepi dia hari2 lain...best n sedap...ikan fresh, ayam masak sedap...sayur sedap dia masak....
Selain dari wa...bukan kite ber2 je ...eila n zack pun ddk tempat yang sama...so kat YATI INN kite orang ber4 je...makan pun tak berebut...siap leh tambah lagi..
yamayammayamama....
Terbaik lah sevis kat YATI INN ni...
Sesape nak dtg mabul leh lah duduk kat sini...
Malam nye pula..kite orang lepak kat tempat kawan2 wa yang lain...join diorang ramai2..best...ramai member2 kat sana...
Wa lepak sampi kul 10...lepas 2 balik bilik..tidur time..penat perjalanan setengah hari....

Ok sambungan untuk hari ke dua tunggu ye nanti wa update lagi ok...
Enjoi ngan gambar2 yang wa shoot...hahhahaha

Kepada yang rase nak dtg sini..leh call wa..utnuk dpt kan pakej yang murah untuk ke sana...
0123489963

20 comments:

  1. bestnyaaaa..... nanti nak pegi... bawak baby! :)

    ReplyDelete
  2. ekin...kalau awk betul2 nak gi...msj je kite..untuk tnye detail...

    Anggaran harga RM500 untuk 4 hari 3 malam seorang...
    makan, transport semua siap...

    Cuma tiket flight sahaja kene sediakan sendiri...Flight berhenti kat tawau...

    Feb & mei 2012 ni wa nak gi lagi..nak ikut jom lah...

    ReplyDelete
  3. wa....lida nk pi...boley?
    nnti ckp kt en.tunang...boley la...
    sbb leh wat honeymoon kn...
    hihi mei2012...
    ok gak tue....
    wee....nnti lida text wa lah....
    FB Norraslida Alias...
    lida nyer taw...;)

    ReplyDelete
  4. ok...lida cun...sangat2...
    kalau ni wa nak gi tempat yang best wa kata 2...
    yang macam hotel

    toilet dalam bilik...so tak susahkan...
    sesuai untuk honeymoon...

    malam last nnti diorang selalu mainkan gital untuk kite...buat bbq...

    ReplyDelete
  5. bestnye...mcm nak gi la next year...

    ReplyDelete
  6. wa.. best gile...me andhusband pon will be going to mabul after raya.nak tanya boleh?

    1)kalau kita fly pagi, naik bot ke mabul dari semporna tuh petang lah ek?

    2)hari balik camne ye? u guys amek tikect flight pukul brp? so berangkat dari mabul ke mainland at what time eh?

    hehe sorry tanya byk sbb nak bajet masa..takut terkejar2 plak..hihi thanks!!

    ReplyDelete
  7. bestkan dear.pergi mabul dah haritu dgn kawan2.terasa syok sgt tengok air laut tu.macam nak pergi lagi.tapi taktau la bila.nak tunggu kawin,lambat lagi :P

    ReplyDelete
  8. hai cik zimie...jom lah gi ngan wa..join kite orang...mungkin tahun depan nak gi lagi...tpi tengok keadaan...

    tak pun nov ni kot...JOM sape nak ikut...

    ReplyDelete
  9. salam nak tanya kos nak g sana berapa yek

    ReplyDelete
  10. Askum wa...nk tanya pakej yg murah2 brapa???agak2 berapa bajet nk gi sana???wa ada fb x???byk nk tanya pasal mabul nie.....kalau x keberatan add fb saya rul sham rosli....tq

    ReplyDelete
  11. MACAM BERMINAT TENTANG MABUL..
    BILA NAK P LAGI UNTUK TAHUN 2013?

    ReplyDelete
  12. kos paling murah berapa ? nak pergi dgn kawan2 bulan 5 nie :'D

    ReplyDelete
  13. boleh email sye tak?

    adelin_uk@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. Salam.
    Bercadang ke Mabul pada September ini bersama keluarga. bagaimana nak hubungi Yati Inn? Atau pakej ini ?
    Terimakasih.
    Hubungi saya di : faizal@sem.com.my

    ReplyDelete
  15. boleh emel sy info tak untuk package yg puan ambil ni?

    em_apai@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
  16. salam.. bole bg info tentang pakej yang puan ambil..
    sy bercadang nak pegi ke pulau mabul Jan 2014..
    ni emel sy.. aismyra_aina@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. salam.sy nak tanya sempt x kalau pergi mabul ulang-alik dr tawau?

    ReplyDelete
  18. Boleh juga tgk pakej mabul yang murah di sini
    http://www.facebook.com/cutimabul

    ReplyDelete